CNA a amendat România TV cu 45.000 de lei pentru referiri făcute la adresa lui Clotilde Armand şi Raed Arafat

Social

Potrivit unui comunicat, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, miercuri, cu amenzi de 45.000 de lei postul România TV din cauza încălcării legislaţiei în domeniu prin referirile la primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi a acuzaţiilor aduse şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

“Întrunit în şedinţa publică din data de 27.10.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului România TV următoarele sancţiuni:

* amendă de 25.000 de lei pentru mai multe emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 3 iulie – 20 septembrie 2021, în cadrul cărora s-au făcut referiri la primarul sectorului 1, doamna Clotilde Armand, fără a se respecta dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, precum şi prevederile art. 40 alin. (5) şi ale art 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

* amendă de 20.000 de lei, pentru acuzaţii aduse domnului Raed Arafat. Radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi pe cele ale art. 40 alin. (1), (2) şi (4) din Codulul audiovizualului. Raportul analizat cuprinde emisiunile „Punctul culminant” (ediţia din 23.08.2021) şi „Newsline” (din 24.08.2021);

* somaţie publică, pentru emisiunea „România de Poveste” din 04.07.2021, în care s-au făcut referiri la domnul Mălin Bot, fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare şi Relaţii Publice
Prevederile legislaţiei audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. () (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *