Cod Rutier 2022 – se introduc cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor pentru viitorii șoferi

Social

Legea privind modificarea și completarea Codului Rutier prin introducerea de și de prim-ajutor atât pentru obținerea permisului de conducere, cât și pentru cei care au cursuri de conducere defensivă permisul suspendat a fost promulgată joi, de preşedintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială.

În contextul traficului auto, România se află în continuare în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arată că România înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitor)i.

Estimativ, anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite, conform iniţiatorului proiectului de lege, sanatorul Cosmin Poteraş.

În contextul financiar al Buletinului Siguranţei Rutiere pentru anul 2020, în urma accidentelor rutiere produse pe teritoriul României, au fost plătite despăgubiri brute în valoare totală de 3.181.026.059 lei, 79% din această sumă fiind plătită pentru daune materiale, iar 21% reprezintă despăgubiri pentru vătămări corporale.

Proiectul prevede ca aceste două cursuri – de conducere defensivă și de prim-ajutor – să fie introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

-obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
-beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;

-dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
-obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Proiectul mai prevede introducerea unui termen de 6 luni de plată a amenzilor, în vederea responsabilizării șoferilor care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu-și achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil, spune senatorul. În astfel de cazuri se va suspenda permisul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *