Colegiul Medicilor propune angajarea medicilor fără concurs în judeţele defavorizate

Social

Angajarea fără concurs a medicilor în zece judeţe din România este o soluţie pentru deficitul de specialişti cu care se confruntă zonele defavorizate, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu.
El a amintit că în momentul de faţă angajarea medicilor se face în urma unui concurs monitorizat de o comisie în care sunt numiţi doi profesori universitari.

„Vorbim despre zece judeţe unde avem sub 500 de medici, iar în aceste judeţe angajarea să nu se mai facă prin acest concurs care la un moment dat este prea mult. Oricum va fi o perioadă de probă determinată şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a declarat preşedintele CMR.

Daniel Coriu a mai spus că în momentul de faţă specialiştii în sănătate se concentrează în marile centre universitare.
„În România, sunt 55.000 de medici. Dintre aceştia, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, în Timişoara, Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi. Restul, 36 de judeţe au în jur de 27.000 de medici”.

În timpul discuţiilor purtate cu autorităţile şi factorii de răspundere din domeniu de la nivel judeţean, preşedintele CMR a menţionat că Tulcea, de exemplu, are doar 80 din cei 122 de medici de familie necesari, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă are specializări deficitare cum ar fi pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, ca de exemplu hematologia şi alergologia.

„Nu poţi avea un act medical de calitate, echitabil, în timp real, cu cinci medici pe urgenţe, la Ambulanţă. În ceea ce priveşte medicina de familie, Tulcea are un necesar de 122 de medici, dar are numai 80. Media medicilor la nivel naţional este 1 la 1.600 persoane, iar la Tulcea este 1 la 2.000 persoane. Spitalul Judeţean duce lipsă de personal, există specializări deficitare, precum pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, aşa cum este hematologia, alergologia. De asemenea, îngrijorătoare este şi scăderea numărului de internări cu 37% la acuţi şi cu 20% la cronici, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă pe termen lung pentru funcţionarea Spitalului Judeţean”, a transmis profesorul Daniel Coriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *