Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia – critică modificările la legislaţia din justiţie

Politica Actualitate

Comisia de la Veneţia aduce noi critici modificărilor din 2018 la legislaţia din justiţie şi face un apel la autorităţile române să limiteze drastic emiterea de ordonanţe de urgenţă în acest domeniu.

Într-un document adoptat luni, 24 iunie, Comisia semnalează că motivele înfiinţării Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie rămân neclare.

Comisia de la Veneția ia notă cu regret că elementele problematice ale reformei justiției în România, cuprinse în opinia emisă în octombrie anul trecut, fie au rămas nemodificate, fie au fost agravate în 2019.

Practica de a aduce modificări la legile justiției prin ordonanțe de urgență slăbește posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă – se arată în concluziile publicate astăzi de instituţia europeană.

În ce privește secția de anchetare a magistraților, Comisia de la Veneția atrage atenția că aceasta riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupției și a crimei organizate. Experții europeni arată totodată că ministrul justiției joacă în continuare un rol decisiv în procedura de numire și revocare a procurorilor şefi, fără puteri de contrabalansare ale președintelui României și ale CSM.

În încheierea opiniei publicate astăzi pe site, Comisia de la Veneția precizează că rămâne la dispoziția autorităților române și a Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare pentru asistenţă suplimentară.
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost folosit abuziv de guvern, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar.

Schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil şi lipsa unui control efectiv de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esenţa statului de drept: securitatea raporturilor juridice şi previzibilitatea legii, precum şi principiul separaţiei puterilor în stat, subliniază şeful statului.

O altă reacţie după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia a venit de la liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan. Aceasta a arătat că PNL a propus desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor şi introducerea unui aviz al Curţii Constituţionale înainte de emiterea ordonanţelor de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *