comisia europeana

Comisia Europeană – Toate recomandările adresate Agenţiei Naţionale de Integritate pot fi considerate îndeplinite

Politica

Raportul Comisiei Europene cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) apreciază faptul că „pe baza analizei obiectivului de referinţă 2, toate recomandările pot fi considerate îndeplinite în mod satisfăcător”.

Potrivit raportului MCV, „s-au înregistrat o serie de evoluţii pozitive în ceea ce priveşte activitatea ANI”, iar „faptul că începând din 2022 declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate electronic şi sunt disponibile online pentru public a sporit transparenţa şi a facilitat activitatea ANI”.

Experţii Comisiei Europene remarcă eficienţa Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi măsurile întreprinse în vederea îmbunătăţirii instrumentelor sale. Totodată, raportul subliniază faptul că s-au înregistrat progrese considerabile în elaborarea unui cadru legal de integritate cuprinzător, iar „consolidarea legilor privind integritatea, incompatibilităţile şi conflictele de interese () ar asigura o bază stabilă pentru viitor”. De altfel, consolidarea cadrului juridic de integritate reprezintă un jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cu referire la recomandarea privind Sistemul PREVENT, documentul apreciază faptul că „a fost deja îndeplinită în 2018, iar faptul că rezultatele sale pozitive s-au menţinut este o dovadă a viabilităţii acestuia”.

Comisia Europeană va continua să analizeze evoluţiile legate de cadrul legal de integritate şi de punerea sa în aplicare, în rapoartele privind statul de drept.
Comunicat de presă – Agenţia Naţională de Integritate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *