Arias Miguel Canete

Comisia Europeană cere statelor membre o piaţă liberă a energiei

Externe

Comisia Europeană a cerut marţi statelor membre să renunţe la preţurile reglementate, lăsând piaţa liberă, introducând în acelaşi timp măsuri de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, adică a celor săraci.

Arias Miguel Canete , comisarul European pentru Energie atrage atenţia că piaţa energiei trebuie să fie liberă, aşa că preţurile nu pot fi reglementate, aşa cum a făcut guvernul României, prin intermediul Ordonanţei 114.

Doar în acest fel poate apărea concurenţa pe piaţa energiei şi, implicit, scăderea preţurilor. Comisarul a transmis mesajul la reuniunea miniştrilor de profil care a avut loc la Bucureşti. În România, nu a fost definit consumatorul vulnerabil. Iar ordonanţa 114 prevede prețuri reglementate pentru consumatorii casnici la energia electrică, chiar dacă piața era deja liberalizată.

„Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa! Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea să mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă, va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili.

Acesta e unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o”, a spus Arias Miguel Canete, comisarul European pentru Energie, într-o conferință de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *