recursului compensatoriu

Comisia juridică a adoptat în unanimitate proiectul de abrogare a legii recursului copmensatoriu

Social

Deputații din Comisia juridică au adoptat, marți, în unanimitate, proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu. Urmează ca, acest proiect de lege să primească votul final, în plenul Camerei Deputaților și trimis apoi către promulgare la Președinție.

Recursul compensatoriu este o măsură introdusă de PSD, ALDE și UDMR și prevede eliberarea înainte de termen a deținuților din închisori pentru motive precum condițiile de detenție.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prezent la dezbaterile din cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că abrogarea acestei legi trebuie făcută cât mai repede.

”Potrivit datelor pe care le are Administrația Națională a Penitenciarelor, efectul cel mai sever al aplicării legii a fost dat de acea prevedere care în mod irațional extindea aplicarea legii, de la o cameră care avea condiții improprii la întreaga clădire în care se afla acea celulă, deși în restul clădirii condițiile erau decente.

În acest fel s-au descris, practic, porțile inclusiv pentru persoane care erau deținute în condiții decente. Prin efectul legii, aici, practic, Administrația Națională a Penitenciarelor nu a avut ce face, decât să aplice o lege care din păcate a fost deficitar adoptată.

În ceea ce privește îmbunătățire în loc de abrogare, trebuie, de asemenea, să reamintesc că pe parcursul unui an de zile, în mod vehement de multe ori parlamentarii PNL și USR au cerut îmbunătățirea proiectului și numai în extremis, după ce, sistematic, s-a amânat sau s-a refuzat această discuțies-a ajuns la două propuneri legislative de abrogare a proiectului.

În perspectivă, așa cum v-a informat și primul-ministru, domnul Orban, mă voi deplasa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să am discuții cu președintele Curții, cu alți judecători de la Curte ca să explic în principiu un fenomen care a apărut accelerat în ultimele luni în România: creșterea numărului de infracțiuni comise cu violență, cu mare îndrăzneală, inclusiv din partea unora care au beneficiat de prevederile acestei legi.”, a spus Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *