Compania Mastercard amendată de Comisia Europeană cu 570,6 milioane de euro

Actualitate Social

Comisia Europeană a amendat, marți, compania Mastercard cu suma de 570,6 milioane de euro (648,3 milioane de dolari), după ce americanii au limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţiile mai bune oferite de băncile din Uniunea Europeană la serviciile de plata cu cardul. „Regulile impuse de Mastercard au dus la creşterea artificală a costurilor plații cu cardul, afectând atât comercianţii, cât și consumatorii din Uniunea Europeana”, a declarat comisarul european Marghrethe Vestager, citat de Reuters.
Compania Mastercard a primit o reducere de 10% a amenzii pentru ca a cooperat în cadrul anchetei. De fiecare dată când un utilizator face o tranzacţie cu cardul, banca acestuia percepe o taxă de schimb de la banca magazinului. Comisia Europeană a ajuns la concluzia ca acest sistem de taxare este anticompetitiv și crește prețurile artificial pentru consumatori. Lăsând băncile să perceapă taxe mai mari, companiile care emit carduri de credit percep un procent din valoarea tranzacţiei. Procentele variază in funcţie de țară. În cazul unei tranzacţii transfrontaliere, taxa e plătită de banca magazinului din Germania, de exemplu, către banca emiţătorului de card din Franţa.
Amenda de azi este cea mai recentă dintre acţiunile pe care Comisia le-a întreprins în ultimii 10 ani pentru a reduce comisioanele pentru comercianţii din statele membre. Într-o acţiune similara, Visa Europe a căzut de acord in 2013 să perceapă o taxa de doar 0,3% din valuarea unei tranzacţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *