Consiliul de Securitate al ONU – respinge două rezoluţii privind războiul dintre Israel şi Hamas, propuse de Rusia și SUA

Externe

Consiliul de Securitate al ONU şi-a expus încă o dată diviziunile interne în problema israeliano-palestiniană, respingând două proiecte de rezoluţie privind războiul dintre Israel şi Hamas, propuse de Rusia, respectiv SUA, transmite AFP.

Proiectul elaborat de Statele Unite cerea „o extindere rapidă a ajutorului umanitar (…) pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale palestinienilor din Gaza”, a explicat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas, Greenfield. Afirma, de asemenea, „dreptul tuturor statelor la autoapărare” şi pleda pentru „pauze umanitare”.

Atacul comis de Hamas în Israel pe 7 octombrie şi represaliile efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza au făcut până acum peste 1.400 de morţi în Israel şi peste 6.500 în teritoriul palestinian, în principal civili de ambele părţi.
Proiectul de rezoluţie american a fost blocat de Rusia şi China, care au drept de veto, primind zece voturi favorabile, trei împotrivă (Rusia, China şi Emiratele Arabe Unite) şi două abţineri.

Ambasadorul chinez Jun Zhang a descris proiectul de rezoluţie ca fiind „în mare parte dezechilibrat, confundând binele şi răul”, în timp ce ambasadorul Vassili Nebenzia a condamnat un document în principal „menit să consolideze poziţia americană în regiune”. Rusia insistase în mod special în ultimele zile asupra absenţei în proiectul american a unui apel clar la „încetarea focului”.

„Deşi votul de astăzi este un eşec, nu suntem descurajaţi”, a asigurat Linda Thomas-Greenfield, acuzând Rusia de „rea-credinţă”, iar rezoluţia ca vizând mai degrabă „să divizeze şi mai mult Consiliul decât să răspundă nevoilor israelienilor şi palestinienilor”.

Acest al doilea proiect de rezoluţie pregătit de Rusia, care solicita o „încetare umanitară a focului” imediată şi condamna „atacurile abominabile ale Hamas” a fost şi el respins, obţinând doar patru voturi favorabile (Rusia, China, Emiratele Arabe Unite, Gabon), două împotrivă ( Statele Unite şi Regatul Unit) şi nouă abţineri.
Marea Britanie nu poate susţine un text „care încă o dată nu recunoşte dreptul Israelului de a se apăra”, a declarat ambasadoarea britanică Barbara Woodward.

În mai puţin de două săptămâni, Consiliul de Securitate a respins patru proiecte de rezoluţie, expunând diviziunile sale interne şi provocând frustrare în rândul mai multor diplomaţi din cauza incapacităţii Consiliului de a acţiona, în a 19-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas.
Potrivit unei surse diplomatice, Franţa a încercat, fără succes, chiar înaintea voturilor să convingă Rusia şi Statele Unite să îşi retragă proiectele de rezoluţie.

În numele celor zece ţări nepermanente ale Consiliului, Malta lucrează în prezent la o nouă propunere.”Avem datoria şi obligaţia de a acţiona”, a argumentat ambasadoarea sa, Vanessa Frazier.
Săptămâna trecută, un prim text al Rusiei nu a fost adoptat, iar Statele Unite au respins o rezoluţie elaborată de Brazilia.

În faţa acestei diviziunii din cadrul Consiliului de Securitate, Adunarea Generală a ONU va aborda problema în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi şi vineri.
Chiar dacă rezoluţiile Adunării, care reprezintă toate statele membre ONU, nu sunt obligatorii, ţările arabe au propus un text care ar putea fi supus la vot în această săptămână.
Acest proiect solicită, în special, o „încetare imediată a focului” şi un acces umanitar „nestingherit” în Fâşia Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *