Consultări la Cotroceni cu liderii coaliției de centru-dreapta

Politica

Președintele Klaus Iohannis a primit, marți partidele parlamentare pentru a doua rundă de negocieri la Palatul Cotroceni în vederea desemnării premierului.

La consultările de marți au participat liderii PNL, USR PLUS, UDMR și AUR. La discuţii au fost invitaţi şi cei de la PSD, dar au refuzat, liderul Marcel Ciolacu anunţând că intră în Opoziţie.

PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la o înțelegere pentru formarea viitoarei majorități și îl propun prim-ministru pe Florin Cîțu.

La consultări au fost prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie – Florin Cîţu.
Luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 – 2024. La începutul discuțiilor, Ludovic Orban i-a îmânat președintelui acordul coaliției.

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru constituirea coaliției.

“Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi…, excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte”, a spus şeful statului.

După consultări liderii partidelor politice au făcut declarații:
“Am participat la consultări pentru desemnarea primului ministru. Din momentul alegerilor, am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta, care să aibă capacitatea să facă marile reforme de care are nevoie România. I-am prezentat președintelui propunerile. Așteptăm decizia președintelui.”, a declarat Ludovic Orban.

„Vrem să începem cât mai repede guvernarea. Săptămâna aceasta i-am propus președintelui să lucrăm împreună pentru că România va avea nevoie de multe reforme. Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm. Cred că începem cu dreptul și construim începând de astăzi un parteneriat între Guvern, Parlament și Președinte”, a declarat Dacian Cioloș.

“A fost o discuție pragmatică. E o coaliție care își asumă măsurile. Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, sunt câteva reforme și așteptăm susținerea președintelui. Am convenit că acest efort din ultimele zile este, de fapt, mesajul unei alinieri de voințe de care România are nevoie”, a declarat Dan Barna.

“Am transmis președintelui intenția noastră de a colabora pe o perioadă de patru ani de zile. Avem experiență în a lucra în echipă. Sunt convins că perioada care urmează, prin colaborare, va însemna un lucru bun pentru România. Eu sunt optimist astăzi. Sunt convins că mâine seară. România va avea un guvern nou”, a declarat Kelemen Hunor.

“I-am transmis domnului președinte că sunt gata să-mi asum această guvernare. Voi continua să-mi asum ceea ce am început în acest an. Am prezentat cum văd lucrurile după votul de mâine seară. Am discutat și despre calendarul referitor la bugetul pentru anul viitor. Mulțumesc coaliției pentru încredere. De mâine seară pornim la lucru”, a declarat premierul propus de coaliţie, Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *