Președintele Klaus Iohannis

Consultări la Cotroceni – pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai

Politica

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare marți și miercuri la consultări, pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie. Marţi au fost la consultări PNL, USR şi UDMR.

După consultările de la Cotroceni, președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, că susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituție și legislație rezultatele referendumului din 26 mai.

„Reprezintă lege pentru noi și PNL susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum. Am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislație în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV și ale Comisiei de la Veneția. PNL va susține orice alte inițiative necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

Președintele partidulu USR, Dan Barna, a spus că și inițiativa „Fără penali în funcții publice” ar trebui să facă parte din această revizuire a Constituției.

„Vom continua să avem aceeași perspectivă fermă pe respectarea statului de drept și vom face efoturi să aliniem legile justiție cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai spus Dan Barna.

El a adăugat că USR a discutat cu președintele și despre moțiunea de cenzură pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Am încercat să analizăm și calendarul posibil pe marginea moțiunii de cenzură, pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare. În situația în care moțiunea va trece, vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi și acea abrogarea a OUG 114”, a spus Dan Barna.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus după consultările de la Cotroceni că susține eliminarea totală a ordonanțelor de urgență sau folosirea acestora doar în situații excepționale – în caz de război sau calamități naturale.„Dacă există voință politică se poate legifera rapid”, a spus el.

Ordonanțele simple, pe de altă parte, pe care le dă Guvernul în perioada vacanței parlamentare, trebuie să rămână în Constituție, a mai spus Kelemen Hunor.

„Din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituție, dar nu e momentul potrivit, sau o revizuire mai amplă. avem probleme cu relația între instituții, avem probleme cu bicameralismul”, a mai spus președintele UDMR.

Miercuri vor merge la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Delegaţia social-democraţilor va fi formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.

Consultările vor începe la ora 11.00, cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP). De la ora 12.00 vor intra la consultări reprezentanţii Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), urmaţi de reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa (ora 13.00) şi cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 14.00).

De la ora 15.00, vor intra la consultările de la Cotroceni reprezentanţii PSD. Aceştia au anunţat că delegaţia va fi formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicității, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot. Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a chemat partidele la consultări pentru a pune în practică, în Constituție, „ce a decis poporul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *