Ministerul Afacerilor Externe

Consultări politico-diplomatice pe linia ministerelor de externe între România și Republica Tunisiană

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit luni, 3 iulie 2023, pentru o întrevedere protocolară, pe Mounir Ben Rjiba, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, al Migrației și Tunisienilor din Străinătate al Tunisiei, aflat în vizită de lucru în România.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au reconfirmat dorința de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale româno-tunisiene în toate domeniile de interes comun, salutând, în context, organizarea la București, cu această ocazie, a unei noi runde de consultări politice pe linia ministerelor de externe din cele două țări, la nivel de secretar de stat.

Ministrul Luminița Odobescu a menționat satisfacția pentru celebrarea, în anul 2023, a 60 de ani de relații diplomatice româno-tunisiene. A evocat relațiile tradiționale dintre cele două țări și a subliniat sprijinul constant pe care România îl acordă pentru consolidarea relațiilor Tunisiei cu Uniunea Europeană.

În cadrul convorbirilor cu omologul tunisian, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a reconfirmat dorința părții române de a avansa cooperarea româno-tunisiană într-o serie de domenii de interes reciproc.

Secretarul de stat Mounir Ben Rjiba a confirmat dorința și interesul părții tunisiene de a consolida dialogul cu partenerii români, evocând, de asemenea, relațiile tradiționale de prietenie și cooperare dintre cele două țări. A exprimat interesul pentru cooperare în plan economic, al agriculturii, gestionarea situațiilor de urgență, combaterea criminalității organizate, securitatea frontierelor, în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice și altele.

Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii pe subiecte de interes regional și global. Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat evaluări și poziții ale României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta și impactul acestui război asupra statelor din regiune dar și consecințele grave în plan global.

Relațiile diplomatice între România și Republica Tunisiană au fost stabilite la 16 decembrie 1963. Dialogul politic între cele două țări are loc la toate nivelurile, ultima vizită la nivel de ministru de externe având loc în anul 2018. Cadrul cooperării bilaterale sectoriale este asigurat de o serie de acorduri și protocoale atât la nivel inter-guvernamental, cât și între ministerele și instituțiile de resort din România, respectiv Republica Tunisiană. Volumul schimburilor comerciale româno-tunisiene la finalul anului 2022 s-a ridicat la 520 milioane dolari SUA.
Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *