Criză politică în Venezuela – Juan Guaido se declară președinte, Maduro solicită mobilizarea

Externe

Sute de mii de venezueleni au ieşit pe străzi miercuri pentru a cere demisia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, care a fost reinstituit președinte al Venezuelei la începutul acestei luni, în urma unor alegeri bănuite de fraude electorale massive.
S-au înregistrat ciocniri violente între forţele de ordine şi partizani ai opoziţiei la Caracas, după o manifestaţie în care Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar. În acest context, Juan Guaidó, liderul opoziției, a depus jurământul: „Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge […],la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere.”El a făcut apel ca oamenii să iasă la manifestații și la armată să nu asculte de ordinele date de regimul Maduro.
În același timp, Nicolas Maduro i-a anunțat pe diplomații americani că au la dispoziție 72 de ore să părăsească Venezuela.
SUA a anunțat că nu va retrage diplomații din Caracas, așa cum a cerut Nicolas Maduro, pentru că nu îl recunosc ca președinte legitim și, prin urmare, „nu considerăm că are autoritatea legală de a întrerupe relațiile diplomatice cu Statele Unite „, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, reamintind că Juan Guaidò,” recunoscut „de Trump ca președinte” interimar „, « a invitat misiunea noastră să rămână în Venezuela ».
În plus, SUA „a avertizat” armata și forțele de securitate din Venezuela „să continue să protejeze toți cetățenii venezueleni, precum și pe cei ai SUA și pe ceilalți cetățeni străini din Venezuela,” invitând „toate părțile să se abțină de la măsuri care nu sunt în concordanță cu privilegiile și imunitățile de care beneficiază membrii comunității diplomatice .”Statele Unite, vor întreprinde acțiunile necesare pentru a face pe cineva care amenință securitatea misiunii noastre și a personalului nostru, să răspundă”, a subliniat Pompei.
Maduro cere poprului să se mobilizeze. Într-o postarepe Twitter, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a „alertat” poporul «feroce și luptător » să rămână în stare de alertă, gata să se mobilizeze pentru a-și apăra patria: „Nici o lovitură de stat, nici un intervenționism, Venezuela vrea pace”, a scris Maduro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *