David Sassoli

David Sassoli – ales președinte al Parlamentului European

Externe

Italianul David Sassoli a câștigat președinția Parlamentului European cu 345 de voturi și i-a devansat pe contracandidații săi, conservatorul Jan Zahradil, care a obținut 162 de voturi, Ska Keller, de la Partidul Verzilor, cu 119 voturi și pe Sira Rego, de la Stânga Europeană Unită, cu 42 de voturi.

Înaintea votului, Sassoli, mai cunoscut în Italia decât în afara ei, după cum menționează politico.eu, a spus că s-a hotărât să intre în cursă pentru că „Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament care va juca un rol mai important”.

Ulterior aflării rezultatului, el a precizat care ar urma să fie prioritățile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească în următorii ani: „Suntem în mijlocul unor schimbări importante, printre care șomajul ridicat în rândul tinerilor, migrația, schimbările climatice, revoluția digitală și o nouă ordine mondială, toate acestea și multe altele necesitând o abordare nouă și mult curaj”.

Sassoli este absolvent de științe politice, la Universitatea din Florența. Și-a început cariera de jurnalist colaborând cu mici ziare locale și cu agenții de presă, însă ulterior s-a mutat în redacția cotidianului Il Giorno. În 1992, devine reporter la televiziunea TG3, iar mai apoi a fost prezentator de știri la TG1.

A renunțat însă la jurnalism pentru politică, în 2009, când a candidat din partea Partidului Democrat la alegerile europarlamentare. Este în prezent la al treilea mandat de europarlamentar, iar în legislatura trecută a fost vicepreședinte al Parlamentului European.

Europarlamentarii vor începe şi procesul de ratificare a numirii ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Ea a fost aleasă aseară de liderii europeni pentru a-l înlocui în funcţie pe Jean Claude-Kunker din octombrie.

Franţuzoaica Christine Lagarde ar urma să preia conducerea Băncii Centrale Europene.

Actualul premier belgian, Charles Michel, şefia Consiliului European, iar socialistul spaniol, Joseph Borel, funcţia de Înalt Reprezentant al diplomaţiei europene.

Aceştia vor trebui să primească undă verde din partea Parlamentului European, în cadrul unui vot programat peste două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *