Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 14.11.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice următoarele sancţiuni:

– amendă de 10.000 de lei postului Gold FM pentru ediţia din data de 19.08.2023 a emisiunii „Ce-i în Guşă, şi-n căpuşă!”, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”;

– somaţie publică postului Antena Stars pentru emisiunea „Star Magazin” din data de 20.09.2023, în cadrul căreia nu s-a ţinut cont de dispoziţiile art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [„În intervalul orar 6,00 – 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte”].
De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancţiuni:

-amendă de 10.000 de lei societăţii Artfest Consulting S.R.L. pentru GLOBAL NEWS/ GLOBAL NEWS HD din Bucureşti pentru nerespectarea prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală”;

-somaţie publică postului BIT TV (Paşcani/Iaşi) pentru încălcarea dispoziţiilor art. 66 din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Pulsul zilei” din data de 02.10.2023 [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”].

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a hotărât să sancţioneze societatea ASTRA SMART MEDIA S.R.L. din Curtea de Argeş cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.
Biroul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *