Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, postul Antena 1 cu suspendarea emisiei timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în cazul celor doi gemeni care au decedat după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

“Întrunit în şedinţa publică din data de 30.09.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite, pentru şapte ediţii ale emisiunii „Acces direct” difuzate de postul Antena 1 în perioada 06-14.09.2021. Membrii Consiliului au urmărit modul în care radiodifuzorul a reflectat, în cadrul acestor ediţii, cazul celor doi gemeni care au decedat după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti.

Constatând încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1) şi art. 32 alin. (1), (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ţinând cont de gravitatea faptei, de audienţa înregistrată şi de sancţiunile primite anterior, pe o perioadă de cel mult un an (conform art. 144 alin. (3) din Codul audiovizualului), CNA a decis sancţionarea postului Antena 1 cu obligaţia de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare.

De asemenea, pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi a dispoziţiilor art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea postului Antena 1 cu amendă de 10.000 de lei. Rapoartele de monitorizare analizate au cuprins două ediţii ale emisiunii „Acces direct” din 12 şi 27.05.2021, având ca subiecte crima ce a avut loc în urmă cu 5 ani în judeţul Brăila şi, respectiv, cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis revocarea amenzii de 10.000 de lei aplicate postului Realitatea Plus în şedinţa publică din data de 28.09.2021, pentru emisiunea „Culisele statului paralel”, ediţia din 01.08.2021. În urma reanalizării raportului de monitorizare, CNA a decis sancţionarea postului Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.

Biroul Informare şi Relaţii Publice
Prevederile legislaţiei audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:
Art. 17 – În intervalul orar 6,00 – 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.

Art. 32 – (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil;
simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.

Art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 144 – (3) În individualizarea sancţiunii Consiliul va ţine cont, după caz, de următoarele aspecte: a) gravitatea faptei şi efectele acesteia; b) sancţiunile primite anterior, pe o perioadă de cel mult un an, şi modul în care furnizorul de servicii s-a raportat la acestea; c) ziua din săptămână şi intervalul de difuzare a emisiunii în cauză; d) durata emisiunii; e) audienţa înregistrată”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *