Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Sancţiuni somaţii publice: Realitatea Plus, Antena Stars
Întrunit în şedinţa publică din data de 03.02.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze postul Realitatea Plus cu somaţie publică pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Legile puterii” din 13.01.2022, în cadrul căreia moderatoarea a făcut următoarea afirmaţie:

„Poate se va găsi un om de bine care să vină cu avionul şi toţi ăştia care nu respectă legea să-i urcăm şi să-i ducem uite!… în India tot există atâtea locuri nepopulate acolo şi tot se aseamănă între ei.”
La stabilirea sancţiunii s-a ţinut cont de faptul că în urmatoarea ediţie a emisiunii, cea din 17.01.2022, moderatoarea Alexandra Păcuraru şi-a cerut scuze public pentru afirmaţia făcută [„Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”].

În aceeaşi şedinţă, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis revocarea amenzii de 5.000 de lei aplicate postului Antena Stars în şedinţa publică din data de 01.02.2022, pentru emisiunea „Xtra Night Show”, ediţia din 19.10.2021 şi a decis sancţionarea postului Antena Stars cu somaţie publică, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.
Biroul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *