Organizația Mondială a Sănătății

Delegaţia României a participat la reuniunea Comitetului Regional al OMS

Social

În perioada 12-14 septembrie a avut loc la Tel Aviv (Israel) a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, care reuneşte reprezentanţii celor 53 de state membre ale regiunii, a informat Ministerul Sănătății.Temele numeroase şi importante ale acestei întâlniri sunt reprezentate de:
* adoptarea de strategii sectoriale şi dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilităţi şi a accesului la medicamente inovative;

* strategia de digitalizare a sănătăţii 2023-2030;
* dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înţelegerea comportamentelor şi a elementelor culturale care influenţează sănătatea;
* pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgenţă de sănătate;
* reducerea şi eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA şi a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.
Reuniunea a fost onorată la deschidere de Preşedintele Statului Israel, Isaac Herzog, şi de reprezentanţii conducerii executive a OMS.

Delegaţia României, din care fac parte ministrul Sănătăţii, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidenţial Conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali, reprezentanţi ai Ambasadei României în Israel, a avut mai multe intervenţii în plenul reuniunii şi în sesiunile paralele.

Ministrul român al sănătăţii a propus înfiinţarea unui centru regional de excelenţă al OMS în domeniul comportamentelor şi elementelor culturale care influenţează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.
Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o problemă la nivelul întregii regiuni, iar participarea Prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată şi a dus la adoptarea unei agende concrete şi a unui plan de acţiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la Bucureşti, într-o întâlnire la care să participe toţi reprezentaţii statelor membre ale OMS Europa.

Astăzi, 14 septembrie a.c., Conf. univ. dr. Adriana Pistol a fost aleasă în calitate de membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa şi din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanţi aleşi ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii.

De asemenea, astăzi, 14 septembrie, delegaţia României s-a întâlnit cu ministrul Sănătăţii din Israel, dl. Nitzan Horowitz, în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenţei medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate şi digitalizării, pentru îmbunătăţirea accesului la servicii medicale a pacienţilor. A fost discutată şi colaborarea în domeniul instruirii personalului medical împreună cu universităţile de medicină din cele două ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *