Donald Tusk

Donald Tusk – mesaj pentru Bosnia- Herțegovina

Externe

„Viitorul Bosniei-Herțegovina se află într-o Europă unită, dar drumul și viteza” aderării la UE „depind în primul rând de conducerea țării”, care trebuie să fie „unită pentru binele comun al cetățenilor” . Acesta este mesajul lansat pe Twitter, de către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, la sfârșitul reuniunii de la Bruxelles cu președinția tripartită bosniacă formată de Milorad Dodik, Sefik Dzaferovic și Zeliko Komsic.

Tot pe aceeași temă a vorbit și Comisarul UE pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a întâlnit miercuri dimineața cei trei președinți. Sarajevo, a spus Hahn, trebuie să „accelereze reformele și să evite retorica politică divizională și orice inițiativă care împiedică calea țării către UE”.

Comisia Europeană, a declarat Hahn, așteaptă „cât mai curând posibil” răspunsurile de la Sarajevo la chestionarul tehnic, necesar pentru a formula un aviz pentru a nominaliza țara la aderarea la UE. Cu toate acestea, avizul Comisiei va reprezenta doar „o foaie de parcurs pentru reforme profunde, care trebuie implementate urgent, în special pentru statul de drept și drepturile fundamentale, domenii în care există lacune clare la toate nivelurile „,a subliniat Hahn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *