eubrexit

Brexit – Bruxelles-ul refuză să renegocieze acordul cu Regatul Unit

Externe

Premierul Theresa May a obţinut marţi de la deputaţii britanici un „mandat” pentru a redeschide negocierile cu Bruxellesul, dar Uniunea Europeană a refuzat imediat un dialog.

Punctul înalt al Uniunii Europene la renegocierea acordului privind Brexit, ajunge sec și clar cu cuvintele negociatorului-șef al brexitului Michel Barnier: „Singurul punct pe care vreau să-l subliniez este că instituțiile Uniunii Europene sunt și rămân unite, rămânem la acordul pe care l-am negociat cu Regatul Unit, niciodată împotriva Regatului Unit „.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că acordul privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană nu a fost făcut pentru a fi renegociat, după ce Camera Comunelor a votat marţi pentru a înlocui ‘backstop’-ul nord-irlandez cu „măsuri alternative”, transmite Reuters.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat în Cipru, a respins şi el o asemenea eventualitate, afirmând că acordul este „cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil”. El a îndemnat guvernul britanic „să prezinte rapid” negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, „următoarele etape care vor permite evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toţii”.

Acordul a fost respins masiv la 15 ianuarie de parlamentarii britanici şi premierul Theresa May depune de atunci eforturi pentru a evita o ieşire fără acord, un scenariu de care se tem mediile economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *