valentin lazea

Economistul șef al BNR Valentin Lazea – “majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România”

Social

Economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a susţinut, luni, că majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin Ordonanţa de Urgenţă de Guvernului 114/2018.

„Din ce înţeleg eu din discuţiile cu Asociaţia Administratorilor de Pensii Private din România (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR – n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensii private Pilon II din România, dacă nu toate cele şapte fonduri, vor să se retragă România, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase – un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent”, a afirmat, luni, Valentin Lazea, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economistul şef al BNR a mai susţinut că motivul acestei decizii îl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătorii din această piaţă. Prin OUG nr. 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să-şi majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori faţă de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârşitul acestui an.

Cine ar avea de suferit dacă ar dispărea Pilonul II de pensii? Cei 7,25 milioane de participanţi la Pilonul II, câţi erau la finele anului trecut, a subliniat Lazea.

„Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucureşti, care în loc să facă un pas spre piaţa emergentă ar face un pas înapoi. Ar avea de suferit bugetul, în condiţiile dispariţiei unui important finanţator. În aceste condiţii, se impune un dialog între autorităţi şi Asociaţia Administratorilor pentru Pensiile Administrate privat pentru a găsi un compromis pentru a nu dispărea acest tip de finanţare (respectiv Pilonul II – n.red.)”, a mai spus Lazea.

Acesta a reamintit că documentele oficiale privind Planul de aderare la euro recunosc importanţa Pilonului II de pensii pentru aderarea la acest sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *