Emisiunea de mărci poştale intitulată „Ziua paşaportului românesc”

Social

Romfilatelia a introdus în circulaţie marţi, 10 martie, emisiunea de mărci poştale intitulată „Ziua paşaportului românesc”, alcătuită din un timbru cu valoarea nominală de 11 lei, un plic prima zi şi o carte poştală maximă, pentru pasionaţii de maximafilie și este disponibilă de marţi, 14 martie a.c.

Oamenii au circulat dintotdeauna, doar că pentru aceasta au avut nevoie de documente de identificare. Purtând diverse nume de-a lungul timpului – scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, salvconducte, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, ele cuprindeau uneori şi o descriere fizică a purtătorului. Conceptul modern de paşaport pentru multiple călătorii şi destinaţii, emis de naţiunea căreia îi aparţine posesorul lui, a apărut abia în secolul al XX-lea.

În istoria noastră, termenul de paşaport apare pentru prima dată în Regulamentele Organice (1831 – 1832), dar în sens modern, el este adoptat în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, în 1865, când Consiliul de Miniştri al Principatelor Unite a hotărât ca „la intrarea şi ieşirea din hotarele ţărei, paşapoartele să se vizeze numai de autoritatea militară”, iar în „interiorul ţărei să poată circula orice călător, fără a fi supus la vreo viză de paşapoarte, sau ce li se mai cere pe la barierele oraşelor”.

O lege asupra paşapoartelor a fost promulgată de Carol I la 19 martie 1912. Aceste acte erau emise în numele regelui, iar evidenţa eliberării lor cădea în sarcina Ministerului de Interne, căruia celelalte autorităţi emitente erau obligate să-i raporteze trimestrial.

Ca şi în prezent, paşapoartele începutului de secol XX aveau un termen de valabilitate fix, însă ceva mai scurt de 3, 6 sau 12 luni, iar taxa care se plătea pentru eliberarea lor depindea de acest termen : 3 lei, 5 lei, respectiv 10 lei. Deşi erau individuale, pe lângă titular puteau fi înscrise şi rudele acestuia, „soţul, soţia şi copiii legitimi minori”. Cum era firesc, legea cuprindea şi pedepse, făcând trimitere la măsurile punitive prevăzute în Codul Penal.

La 31 decembrie 2008 a fost pus în circulaţie paşaportul simplu electronic românesc, fiind extinsă implementarea sistemului informatic de emitere a acestuia la nivel naţional, astfel încât paşapoartele să fie eliberate solicitanţilor în termenele legale stabile. Odată cu introducerea în circulaţie a paşapoartelor simple electronice, autorităţile române vor aplica principiul o persoană – un paşaport. Pe măsură ce tehnologia avansează, iar comunicarea la distanţă într-un mediu securizat devine noua normă, nu există nicio îndoială că paşaportul românesc de mâine poate căpăta noi valenţe, care să corespundă în permanenţă nevoilor societăţii.

Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Emisiunea va fi disponibilă de marţi, 14 martie a.c., în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Biroul Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *