judecatori

Curtea Constituţională va celebra „Centenarul Constituţiei României Întregite (1923 – 2023)”

Social

Curtea Constituţională va celebra „Centenarul Constituţiei României Întregite (1923 – 2023)” în cadrul Adunării solemne organizate, luni, 27 martie 2023, începând cu ora 10.00, la Palatul Parlamentului, Sala de plen a Senatului „Regele Mihai I al României” (Calea 13 Septembrie nr.1-3, Intrarea A1, P1).

Adunarea solemnă este dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Întregite din 1923 şi deschide seria evenimentelor şi manifestărilor organizate de Curtea Constituţională pe parcursul anului 2023, care a fost declarat de către Plenul Curţii Constituţionale, în şedinţa din 18 ianuarie a.c. – Anul „Centenarului Constituţiei României Întregite”.

Printre personalităţile invitate se află Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, preşedinta ad interim a Senatului, doamna Alina Ştefania Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Corina Alina Corbu.

Evenimentul se bucură şi de participarea domnului Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a doamnei Claire Bazy-Malaurie, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept de la Veneţia, a domnului Mamadou Badio Camara, preşedintele Asociaţiei Curţilor Constituţionale Francofone (A.C.C.F.), a judecătorilor constituţionali ai Republicii Moldova, a unor preşedinţi şi judecători ai altor curţi constituţionale europene, a unor înalţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, precum şi a unor reprezentanţi ai mediului academic din ţară şi străinătate

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituţiei din 1923 şi Constituţiei din 1866, în cadrul unei expoziţii tematice de documente şi fotografii relevante, organizate în Foaierul Senatului, în colaborare cu partenerii instituţionali.
Cu acelaşi prilej, în colaborare cu Romfilatelia SA, va fi lansată o emisiune de mărci poştale dedicată „Centenarului Constituţiei României Întregite”.

La 28 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Întregite. În perioada noiembrie 1922 – martie 1923, Adunarea deputaţilor şi Senatul, ca Adunări Constituante, au redactat şi dezbătut în cadrul comisiilor proprii, proiectul de Constituţiune care a fost adoptat la 26 martie 1923 de Adunarea Deputaţilor, respectiv la data de 27 martie 1923 de Senat. La 28 martie 1923, s-a promulgat Constituţiunea României Întregite, ca aşezământ constituţional necesar „pentru consolidarea şi temeinica propăşire a scumpei Noastre Românii.”

Adoptarea Constituţiei din 1923 marchează un moment unic în istoria constituţională şi statală a României, prin care s-a desăvârşit şi s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă şi administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Constituţia din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituţională a României, prin art.103, „dreptul de a judeca constituţionalitatea legilor şi a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituţiunii”.
Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *