Emmanuel Macron la Beijing – China are un „rol major” de jucat în Ucraina

Actualitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri, la sosirea la Beijing, că statul chinez poate „juca un rol major” pentru „a găsi o cale spre pace” în Ucraina, la începutul unei vizite care are scopul de a reînnoda dialogul cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit France Presse.

„China chiar a propus un plan de pace. Este vorba de voinţa de a avea o responsabilitate şi de a încerca să construiască o cale spre pace”, a declarat Emmanuel Macron în faţa comunităţii de expaţi francezi, lăudându-le „curajul remarcabil” după îndelungate restricţii legate de pandemia de COVID-19, ridicate doar la sfârşitul anului trecut.
Invazia rusă în Ucraina, niciodată condamnată oficial de Beijing, figurează printre temele principale pe care intenţionează să le abordeze joi în cadrul unor discuţii intense cu Xi Jinping.

„Acest război, pe care în mai multe rânduri l-am calificat drept imperialist, colonial, a încălcat de fapt mai multe principii de bază ale Cartei Naţiunilor Unite, pe care noi, ca doi membri ai Consiliului de Securitate, trebuie să le apărăm în mod hotărât”, a declarat Macron, referindu-se la Franţa şi China.
„Cred că a le apăra înseamnă de asemenea a merge împreună şi a încerca să găsim o cale a păcii”, a adăugat preşedintele francez.

Potrivit lui Macron, China, „întărită de relaţia sa strânsă cu Rusia, reafirmată din nou în ultimele zile” odată cu recenta vizită de stat a preşedintelui chinez la Moscova, poate „juca un rol major” în rezolvarea conflictului. „Dialogul” cu autorităţile de la Beijing este, prin urmare, „indispensabil”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *