Turcia

Turcia susţine că Suedia mai are paşi de făcut până la primirea în NATO

Externe

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat miercuri că Suedia mai are paşi de făcut până la statutul de membru al NATO, transmite Reuters, la o zi după ce Finlanda a intrat oficial în Alianţa Nord-Atlantică.

Cavusoglu a declarat presei că a discutat la Bruxelles cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre candidatura Suediei la NATO şi despre problema vânzării de avioane de vânătoare F-16 americane către Turcia.
Suedia şi-a depus candidatura la NATO odată cu Finlanda, în mai anul trecut, la trei luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, şi a semnat protocolul de aderare la alianţă în iulie. Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara insistă ca autorităţile de la Stockholm să ia unele măsuri de combatere a terorismului, în special a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), amintește Agerpres.
Budapesta susţine oficial, la nivel guvernamental, ratificarea extinderii NATO, însă procesul parlamentar s-a derulat deocamdată doar în privinţa Finlandei. Sesiunea de primăvară a parlamentului ungar se încheie în 15 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *