Emmanuel Macron refuză să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid” după afirmațiile lui Joe Biden

Externe

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, așa cum a făcut-o liderul de la Casa Albă, Joe Biden, relatează CNN.

Întrebat dacă el, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a răspuns că nu vrea o „escaladare a retoricii”, potrivit CNN.

„Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare [rușii și ucrainenii] sunt înfrățite”, a spus președintele francez.
„Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze”, a adăugat acesta.
Deși a refuzat să catalogheze atrocitățile comise de soldații ruși drept „genocid”, Emmanuel Macron le-a catalogat drept „crime de război”.

„Ceea ce putem spune cu siguranță este că situația este inacceptabilă și că acestea sunt crime de război. Trăim prin crime de război fără precedent pe pământul nostru, pământul nostru european.”

Președintele american, Joe Biden a afirmat marți că atrocitățile descoperite în Ucraina sunt calificate drept genocid, spunând că „devine din ce în ce mai clar că președintele rus Vladimir Putin încearcă doar să șteargă chiar și ideea de a fi ucrainean”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *