Erdogan – Hamas nu este un grup terorist, ci „un grup de eliberare” care-și protejează pământul

Externe

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a cerut, într-un discurs rostit în Parlamentul turc, o încetare imediată a focului între forțele israeliene și cele palestiniene. El a declarat că Turcia va continua să folosească toate mijloacele politice, diplomatice și militare necesare. Liderul de la Ankara a afirmat că Hamas nu este un grup terorist, ci „un grup de eliberare” și a anulat o călătorie planificată în Israel, transmite The Guardian.

Erdogan a îndemnat Israelul să țină cont de apelurile pentru pace și a spus că trebuie să oprească atacurile asupra Gaza, cerând totodată ca și atacurile asupra Israelului să înceteze.
În cuvinte susceptibile să inflameze opinia publică din Israel, notează publicația britanică, Recep Tayyip Erdogan a descris Hamas ca fiind un grup de eliberare care duce o luptă pentru a-și proteja pământul. El a declarat că Israelul a profitat de bunele intenții ale Turciei și a anunțat că nu va merge în Israel, așa cum era planificat.

Erdogan a mai spus că nu are nicio problemă cu statul israelian, ci cu politicile israeliene și a subliniat că actorii non-regionali ar trebui să înceteze să mai pună gaz pe foc prin susținerea Israelului, afirmând că țările musulmane ar trebui să colaboreze pentru încetarea focului și pentru o pace durabilă.

Reuters relatează că, într-un discurs adresat parlamentarilor partidului său, Erdogan a declarat că punctul de trecere a frontierei de la Rafah trebuie să rămână deschisă pentru ajutorul umanitar și că schimburile de prizonieri ar trebui să se încheie urgent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *