erdogan

Erdogan spune că sistemul de rachete ruseşti va ajunge în Turcia în cel mult zece zile

Externe

Prima livrare în Turcia a sistemului rus de rachete de apărare S-400 – care a provocat furia Washingtonului – se va face în zece zile, afirmă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce se declara convins că nu vor exista sancţiuni americane împotriva Turciei pentru achiziţionarea rachetelor ruseşti, scrie Reuters.

Turcia şi SUA, aliaţi în NATO, sunt în dispută în legătură cu decizia Ankarei de a achiziţiona rachete S-400. Statele Unite, indignate cu privire la achiziţionarea de armament din Rusia de către o ţară NATO, au ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă acordul nu va anula până la sfârşitul lunii iulie. Turcia însă a refuzat să cedeze în fața avertismentelor.

„În zece zile, poate într-o săptămână, va ajunge primul transport. I-am spus deschis acest lucru lui Trump”, a declarat Erdogan după o întâlnire cu preşedintele american, potrivit publicației Hurriyet.

SUA spun că rachetele S-400 compromit înţelegerea legată de avioanele de luptă F-35 ale companiei americane Lockheed Martin, pentru care Turcia este producător şi cumpărător.

De asemenea, Washingtonul a început oficial procesul de a exclude Turcia din programul privind avioanele F-35, oprind instruirea piloţilor turci în SUA.

Erdogan a declarat însă sâmbătă că Trump i-a transmis că nu vor exista sancţiuni din cauza acordului cu Rusia: „El ne-a spus că nu vor exista niciun fel de sancţiuni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *