Africa de Vest

Moneda unică din Africa de Vest se va numi ”Eco”

Externe

Şefii de stat şi de guvern din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reuniţi sâmbătă în capitala Nigeriei, Abuja, au adoptat oficial numele „Eco” pentru proiectul de monedă unică în Africa de Vest unde doresc introducerea acesteia cu începere din 2020, relatează AFP.

„Eco a fost adoptat ca nume al monedei unice a ECOWAS”, potrivit declaraţiei finale a acestei întâlniri între reprezentanţi ai celor 15 ţări membre ale organizaţiei.

Acest nume a fost luat în discuţie cu ocazia unei întâlniri a comitetului interministerial al miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale, la jumătatea lui iunie, la Abidjan (Cote d’Ivoire), precum şi anul 2020 ca dată de începere a implantării noii monede.

Comunicatul final adoptat sâmbătă la Abuja „reafirmă abordarea graduală pentru adoptarea monedei unice începând cu ţările care ating criteriile de convergenţă” – cum ar fi inflaţie, deficit bugetar -, stabilite deja cu ocazia întâlnirilor pregătitoare.

Principiul unui regim de schimb flexibil şi o politică monetară centrată pe stăpânirea inflaţiei au fost, de asemenea, adoptate oficial.

Discutată de aproape 30 de ani, această monedă unică între cele 15 ţări care formează ECOWAS – dintre care opt utilizează francul CFA, legat de euro potrivit unei parităţi fixe garantate de Franţa, fostul colonizator al regiunii – este văzută ca un pariu riscant de numeroşi analişti, însă ar fi un simbol politic puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *