Étretat – o perlă a Normandiei

Lifestyle Travel

Étretat este una dintre cele mai cunoscute destinații de pe litoralul francez, situată în regiunea Normandia înconjurată de un peisaj unic și spectaculos. Este una dintre bijuteriile Coastei Albastre – o lungă porțiune de coastă de aproximativ 130 km care se întinde de la orașul Dieppe până la Le Havre, formată din stânci albe, înalte întrerupte de văi foarte verzi cu vedere la marea turcoaz.

De-a lungul vremii, fascinați de minunile create aici de natură, Etretat a fost un loc de inspirație pentru numeroși artiști precum pictorii: Gustave Courbet, Eugene Boudin sau Claude Monet sau scriitorii Gustave Flaubert și Guy de Maupassant.

În trecut, Etretat era un modest sat de pescari, acum însă este o stațiune balneară renumită care atrage peste 2 milioane de vizitatori în fiecare an.

Etretat este de asemenea, o destinație pentru cei care, pe lângă faptul că preferă o vacanță la mare sunt și pasionați de sporturi precum: ciclism, windsurfing și scufundări , tenis, călarie , etc. În zonă găsiți, de asemenea și un teren de golf amenajat deasupra stâncilor, cu vedere la mare.

De asemenea, Etretat este renumit pentru plajele sale frumoase cu pietriș dar mai ales pentru stâncile spectaculoase sculptate de valuri, cu vedere la mare, care creează peisaje fantastice.
Plaja mare din Etretat (Plage d’Etret) este o întindere încântătoare de pietricele albe de unde puteți admira priveliștea uluitoare și puteți de asemenea, să fotografiați bărcile care opresc la mal. De aici încep scările care duc spre vârful Falesia d’Aval și Falesia d’Amont. Cei 70 de metri de stânci înalte care se întind de-a lungul coastei se împart în trei formațiuni numite Porte d’Amont, Porte d’Aval si Manneporte ( un arc natural din piatră).

Falesia d’Amont este cu adevărat sugestivă. În vârful ei veți găsi o bisericuță pitorească, Chapelle Notre-Dame – de-la – Garde( unul dintre cele mai cunoscute simboluri din Etretat) înconjurată de jur împrejur de grădini înverzite de o frumusețe uluitoare. Acest lăcaș de cult a fost construit în 1854 și reconstruit identic în 1950, după distrugerea sa de către germani în timpul războiului.

În vârful stâncii se află terenul de golf care are vedere la cea mai frumoasă porțiune a mării. Particularitatea stâncii Aval este priveliștea spectaculoasă pe care o oferă către arcul impunător Manneporte, înalt de 90 de metri.
Falesia d’Aval este renumită pentru aspectul său care seamană cu un elefant. Maupassant a definit de fapt această creastă stâncoasă drept „un elefant care bea apă din mare”. Puteți ajunge la stânca Aval printr-o potecă care urcă printre pajiști încântătoare și care oferă priveliști magnifice numai bune de fotografiat.

Plaja Jambourg este cu siguranță una dintre cele mai faimoase deoarece se poate ajunge prin grota „ Trou à l’Homme” și conform tendinței mareelor.
Grădinile din Etretat sunt o altă atracție interesantă de văzut. Situate deasupra orașului, astfel încât să-l domine în totalitate, grădinile înconjoară o vilă antică care a aparținut cândva doamnei Madame Thébault, o actriță pariziană ce a locuit aici la începutul secolului al XX-lea. Grădinile sunt caracterizate de diverse sculpturi botanice, iar în interiorul lor, se pot admira sculpturi de diferite tipuri, inspirate în mare parte din peisajele mirifice ale zonei înconjurătoare. Grădinile sunt împărțite în diferite secțiuni, fiecare caracterizată de o anumită temă. Pe terasa panoramică se poate admira și o statuie a lui Monet, care venea regulat în acest loc pentru a-și picta pânzele.
Dar orașul nu este caracterizat doar de peisaje naturale splendide, ci și de locuri bogate în istorie și cultură. În centrul orașului este se află numeroase atracții printre care:

Casa lui Maurice Leblanc, cunoscutul scriitor al seriei de succes, creată în 1905 -Arsène Lupin;
Le vieux marché – vechea piață situată chiar în centrul orașului, a cărei activitate comercială se baza pe vremuri exclusiv pe pește. Astăzi, acest loc păstrează încă vechea structură de lemn și adăpostește mai multe magazine;
„Monument Nungesser et Coli” – acest monument splendid de 24 de metri, ridicat în 1963 aduce un omagiu celor doi aviatori care, la 8 mai 1927, au fost primii care au încercat să traverseze Oceanul Atlantic la bordul propriului lor biplan.
Cât privește cazarea, Etretat oferă o multitudine de locuri unde puteți să stați, în funcțeie de buget, de la hoteluri si pensiuni până la camere de închiriat în vile specifice zonei sau campinguri .
În sezonul estival, hotelurile din Etretat sunt foarte scumpe și aglomerate, așadar trebuie rezervate cu mult timp în avans. Dacă nu găsiți locuri de cazare aici, sau dacă vrei să plătiți mai puțin, o soluție este să vă cazați în orașul Fécamp din apropiere, sau în satele mici din vecinătate, cu o mulțime de pensiuni, de unde, în câteva minute puteți ajunge cu ușurință în centrul orașului.

Étretat se află la la aproximativ 200 de km de Paris și, de aceea cel mai bun mod de a ajunge acolo este cu avionul până în capitala franceză, pe aeroporturile internaționale Paris Orly și Paris Charles de Gaulle. Din Paris puteți închiria o mașină sau puteți să luați trenul de la stația Saint-Lazare la Le Havre, până la stația Brtauté Le Havre și de acolo să continuați călătoria cu un autobuz spre Etretat.

Odată ajuns în oraș vă puteți lăsa mașina în parcarea cu plată care se află la aproximativ 200 de metri de centrul istoric, sau puteți încerca să găsiți parcare pe malul mării. Fiți mereu la curent cu orarul mareelor pentru că marea se ridică brusc și încearcați să nu stați pe plajă sau lângă stânci în orele indicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *