parlamentul european

Europa – rezultate parțiale alegeri europarlamentare 2019

Externe

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană și-au ales, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an.

Popularii europeni (PPE) vor fi în continuare cel mai mare grup politic din Parlamentul European, arată rezultatele alegerilor de ieri. Au înregistrat scoruri în creştere partidele liberale, ecologiştii şi naţionaliştii, care sunt pe cale să câştige alegerile din Italia şi Franţa.

Partidul de extremă dreapta, Adunarea Naţională, a lui Marine Le Pen a câştigat alegerile europene din Franţa cu 24%. Formaţiunea preşedintelui Macron, Republica în Marş, a ieşit pe locul al doilea. Le Pen i-a cerut preşedintele Macron să dizolve parlamentul şi să organizeze anticipate.

În Italia, alegerile au fost câştigate de Liga, partidul eurosceptic de extremă dreapta al vice-premierului italian Matteo Salvini, cu circa 30% din voturi. Astfel, în premieră, Liga devine principalul partid în această ţară.

Marea Britanie – formaţiunea antieuropeană Brexit a populistului Nigel Farrage a reuşit să obţină la alegeri 33 % din voturi, urmată de pro-europenii Partidului Liberal Democrat. Rezultatul obţinut de partidul lui Farage este interpretat ca un mesaj care indică faptul că populaţia, aflată în plin proces al Brexitului, doreşte să părăsească definitiv Uniunea Europeană.

Germania – partidul Angelei Merkel rămâne pe primul loc, dar e în scădere, de la 35 la 28%. În scădere sunt şi social democraţii din Germania, care au strâns doar 15% din voturi. Ecologiştii sunt pe locul al doilea în Germania, cu 20% din voturi. Iar formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a reuşit un scor record, de peste 10%.

Spania – au câştigat detaşat socialiştii, cu aproape 33% din voturi, urmaţi de conservatorii din Partidul Popular.

Grecia – premierul Alexis Tsipras a suferit o înfrângere puternică şi a anunţat alegeri anticipate.

Ungaria – Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a obţinut o victorie clară alegerile europene cu 52% din voturi.

Polonia – Naţionaliştii au câştigat cu 42%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *