BINAR

Expoziția BINAR se desfășoară între 21-24 noiembrie 2019 – București

Lifestyle

În perioada 21-24 noiembrie 2019, în București, va avea loc prima ediție a expoziției BINAR, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank. Cu această ocazie, publicul larg va putea descoperi și interacționa cu proiecte new media prezentate anterior la nivel internațional, în cadrul unor evenimente și festivaluri de anvergură precum Sundance Film Festival, Ars Electronica, Athens Digital Arts Festival etc., dar și expuse în spații culturale de renume, precum Centrul Pompidou din Paris.

Expoziția va fi amenajată în clădirea monument istoric a fostului restaurant Cina, Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu). Intrarea este liberă.

Expoziția BINAR va reuni instalații new media, de artă algoritmică, proiecte de realitate virtuală și augmentată, inteligență artificială și video-mapping într-un concept expozițional semnat de Dilmana Yordanova și The Institute.

„Cu accent pe inovaţie, experiment şi tehnologie, prima ediţie BINAR este un update necesar al scenei creative independente, mult mai matură astăzi. În selecţia expoziţională ne-am axat pe diversitate, originalitate, calitate, atât la nivel de realizare cât şi conceptual”, a transmis Dilmana Yordanova într-un comunicat.

Expoziţia BINAR aduce lucrări de artă care se transformă văzute prin ochelari 3D sau care integrează inteligenţa artificială; filme VR prezentate la festivaluri internaţionale, cum este cazul „RocketMan360” – un amestec de tehnologie şi scriere creativă, singurul film românesc selectat în secţiunea VR la Sundance Film Festival 2019; primul documentar românesc 3D, „Government of Children”; aplicaţii pentru smartphone, precum Patrimoniu100 care foloseşte realitatea augmentată pentru a explica prin joc ideea de patrimoniu cultural şi arhitectural şi care contribuie la crearea unei hărţi interactive a monumentelor istorice din România; proiecte care folosesc inteligenţa artificială, precum „Sentientia”, care încearcă să reproducă experienţa unei creaturi conştiente ce învaţă să interacţioneze cu lumea exterioară.

Acestora li se alătură o instalaţie de design parametric creată de arhitectul Vlad Ţenu (care a conceput împreună cu Lana Dumitru o rochie pe care Bjork a purtat-o la festivalul Eden Sessions 2018) şi Julien Britnic, dar şi o serie de proiecţii de video-mapping, instalaţii şi performance-uri live audio-video realizate special pentru expoziţie de studiori şi artişti consacraţi, precum Les Ateliers Nomad, Vali Chincişan şi Aural Eye.

Lista completă a proiectelor expuse va fi anunţată în curând.
BINAR este parte din Bucharest Artworlds @The Wrong Biennale #4. Proiectul principal expus în cadrul BINAR cu această ocazie este Predictive Art Bot, un algoritm care transformă titlurile ştirilor din presă în concepte artistice. Lui i se adaugă lucrarea video colaborativă „What’s wrong with the artworld(s)?”.

The Wrong Biennale este un eveniment global care îşi propune să dezvolte cultura digitală contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *