Festivalul Iei

Festivalul Iei la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”- ediția a II-a

Social

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Ii Breaza de Anda Mănescu, organizează sâmbătă și duminică – 22 și 23 iunie, între orele 18:00 – 22:00, Festivalul Iei, ediția a II-a.

Festivalul este prilejuit de Ziua Internațională a Iei – sărbătoare a portului românesc ce are loc în fiecare an pe 24 iunie, devenind un eveniment mondial, cu prilejul acestei zile oameni din întreaga lume îmbrăcând bluza tradițională românească.

Evenimentul va începe sâmbătă, de la ora 18:00, în Curtea Casei Lipatti, cu Expoziția în aer liber intitulată “Ia – istorie și evoluție”, Expoziție de costume populare de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Expoziția de Ii Breaza de Anda Mănescu.

Între orele 18:00-20:00, în ambele zile ale Festivalului, vor avea loc Ateliere de olărit și modelaj în lut dedicate atât copiilor cât și oamenilor mari.

Începând cu orele 18:00, în fiecare seară, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, vor avea loc două proiecții de filme românești de colecție.
Sâmbătă puteți viziona “Pădureanca” după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici, un film regizat de Nicolae Mărginean cu Manuela Hărăbor, Adrian Pintea și Victor Rebengiuc.

Duminică, publicul este așteptat să urmărească filmul “Ciuleandra” regizat de Sergiu Nicolaescu cu scenariul adaptat după romanul omonim al scriitorului Liviu Rebreanu, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Anca Szönyi, Ion Rițiu, Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici.

Recitaluri Extraordinare de Muzică Românească vor avea loc în fiecare dintre cele două seri, de la ora 20:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti.

Sâmbătă ne vom bucura de prezența bine-cunoscutei formații de muzică veche – Truverii, cu recitalul “Omule! Pomule!” – un periplu muzical prin momentele principale ale vieții, de la naștere, căsătorie și până la moarte. În repertoriu se găsesc cântece vechi culese din folclor: “Cântec de leagăn”, “Paparudă”,“Până când nu te iubeam”.

Programul celor trei muzicieni va porni de la lied-uri clasice românești de inspirație folclorică din compozițiile lui Dinu Lipatti, Tiberiu Brediceanu, Eugen Doga și se va încheia cu o viziune modernă a unor piese din repertoriul folcloric românesc de legendă: “Mocirița”, “Mi-am făcut bundiță nouă” sau “Lie Ciocârlie”.

Pe tot parcursul celor două zile de Festival Casa Lipatti va fi deschisă pentru vizitare, iar publicul este invitat să cunoască mai multe despre viața și creația patronului spiritual al instituției – genialul pianist și compozitor Dinu Lipatti, un mare iubitor al tradițiilor și muzicii populare românești, prin vizionarea celor trei expoziții permanente:
„Viața și opera lui Dinu Lipatti”, iar în Saloanele Casei Lipatti – Expoziția de fotografii „Familia Lipatti și prietenii”.
Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *