Parlamentul European

Finlanda – a preluat de la România președinția Consiliului UE

Externe

Finlanda a preluat luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene de la România şi a adoptat sloganul „O Europă sustenabilă – Un viitor sustenabil”, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Principala activitate pe care se va concentra mandatul Finlandei va fi promovarea acţiunilor climatice ale Uniunii Europene la nivel global.
Acest lucru va include şi un angajament privind atingerea unei neutralităţi din punct de vedere climatic până în anul 2050, a informat premierul finlandez Antti Rinne.

De asemenea Finlanda promite să apere valorile UE precum ”statul de drept, drepturile omului, egalitatea şi democraţia”.

Printre provocările cu care se confruntă UE în următoarele şase luni sunt ieşirea amânată a Marii Britanii din UE, programată acum să aibă loc la 31 octombrie.

Odată cu preluarea de către Finlanda a președinției se încheie și primul mandat al țării noastre. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va organiza în 12 iulie la Ateneu un eveniment la care vor fi invitaţi toţi cei care au fost implicaţi în Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi va face un bilanţ al acestui mandat. Dăncilă a precizat că pe perioada preşedinţiei rotative s-au închis peste 90 de dosare, faţă de alte ţări.

„Şi în trei luni, pentru că preşedinţia rotativă este de şase luni. Şi Bulgaria şi Austria au avut cele şase luni la dispoziţie, noi a trebuit să avem această muncă susţinută, să creăm consens şi să închidem cât mai multe dosare până pe 15 aprilie, deci într-un timp foarte, foarte scurt”, a subliniat ea. Premierul a spus că organizează un eveniment la Ateneu la care îi va invita pe toţi cei implicaţi în preşedinţia rotativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *