anaf

Fiscul va elimina “lista rușinii”pentru persoanele fizice

Social

Lista obligațiilor fiscale nu va mai cuprinde, începând cu acest an, numele persoanelor fizice, se arată într-un proiect de ordin anunțat joi și publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Începând din acest an, „lista ruşinii“ de la ANAF nu va mai include persoanele fizice, Fiscul urmând să publice numai lista firmelor care au datorii restante la buget. Joi, ANAF a publicat un proiect de lege prin care modifică procedura publicării acestei liste.

Astfel, s-a reglementat obligativitatea organelor fiscale de a publica pe pagina de internet a ANAF numai lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, eliminându-se astfel de la publicare lista debitorilor persoane fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante. De asemenea, nu vor mai apărea pe lista ruşinii companiile care au obligaţii fiscale restante sub următoarele plafoane:

– 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
– 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
– 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.

O altă noutate adusă constă în faptul că nu sunt considerate obligaţii fiscale restante obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale contestate potrivit legii şi care sunt garantate conform art. 210 – 211 sau art. 235 din Codul de procedură fiscală. De asemenea, se consideră că un debitor înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale datorate de acesta este mai mică sau egală cu sumele certe, lichide şi exigibile pe care debitorul le are de încasat de la autorităţile contractante.

„Ne dorim un climat fiscal echitabil fundamentat pe încredere reciprocă, atât de necesară unei dezvoltării sănătoase a mediului antreprenorial românesc. De asemenea, intrăm în normalitate și încetăm expunerea inutilă a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic”, a precizat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *