benjamin netanyahu

Benjamin Netanyahu acuzat pentru fapte de corupție

Actualitate Externe

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi după-amiază că a decis să ceară inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, relatează cotidianul Times of Israel şi site-ul Ynetnews.com

Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită si abuz de încredere în trei dosare. Este prima dată in istoria Israelului când un premier în funcție este acuzat oficial de fapte penale.

Ministerul israelian al Justitiei a confirmat joi seară solicitarea procurorului general. Netanyahu urmează să fie audiat înainte de a fi confirmată formal inculparea. Data audierii nu a fost încă stabilită.
Instanța Supremă din Israel a respins tot joi o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunțării inculpării până după scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în „Cazul 2000”. Dosarul se referă la o presupusă acțiune a premierului israelian de a ajunge la o întelegere cu Arnon „Noni” Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obțină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicației concurente Israel Hayom. Si Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupție.

De asemenea, Benjamin Netanyahu este inculpat pentru mită în „Cazul 4000”, în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acționar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicații din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News.

Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare și în „Cazul 1000”, pentru abuz de încredere, deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Benjamin Netanyahu a catalogat drept „ridicole” acuzațiile de coruptie.
„O acuzatie de luare de mită dispusă în baza a două articole și jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărti de joc se va prabuși curând”, a reacționat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *