Caracas

Forțe militare rusești au fost trimise în Venezuela

Externe

Două avioane rusești au aterizat sâmbătă în Caracas transportând în jur de o sută de soldați, titrează agenția Reuters.

Jurnalistul venezuelean Javier Mayorca a scris pe contul său de Twitter că una dintre cele două aeronave îl transporta pe Vasili Tonkoshkurov, șeful forțelor terestre rusești, adăugând că, în plus față de trupele de la bordul aeronavelor, au fost descărcate 35 de tone de echipamente militare.

Potrivit sursei citate de Reuters, site-ul flight-tracking Flightradar24, sâmbătă, cele două avioane , un Ilyushin IL-62 și un Antonov AN-124, au părăsit Caracasul pentru aeroportul militar Chkalovsky, făcând escală în Siria.

Până în momentul de față nici autoritățile ruse și nici cele venezuelene nu au făcut vreo declaratițe. Maduro anunțase că Rusia va trimite „ajutoare”, lăsând să se înțeleagă că este vorba despre ajutor umanitar.

Dar trupele militare trimise de Moscova, par a fi mișcarea pe care Caracas a așteptat-o pentru a ridica nivelul tensiunilor internaționale.

Legăturile dintre Moscova şi Venezuela s-au intensificat în ultimele luni, în urma tensionării relaţiilor dintre SUA şi Venezuela. În decembrie, Rusia a trimis două avioane ale forţelor aeriene la Caracas ca parte a unui exerciţiu militar.

Rusia a condamnat mai multe puteri străine pentru susţinerea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, cel care s-a autoproclamat preşedinte în ianuarie.

Preşedintele Maduro l-a acuzat pe Guaido că încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva sa cu ajutorul „imperialiştilor americani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *