Forțele ucrainene se vor antrena în SUA pentru a opera sistemul de apărare aeriană Patriot

Externe

Statele Unite vor antrena forţele ucrainene la o bază militară din statul Oklahoma, pentru a putea opera şi întreţine sistemul de apărare aeriană Patriot pe care Washingtonul îl va furniza Kievului, a anunţat marţi Pentagonul, potrivit AFP.

Executivul american a anunţat la sfârşitul anului trecut că va furniza Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot, solicitat de mult timp de către Kiev.
„Instruirea forţelor ucrainene în utilizarea sistemului de apărare aeriană Patriot va începe săptămâna viitoare la Fort Sill, Oklahoma”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

„Acest antrenament va pregăti între 90 şi 100 de soldaţi ucraineni să opereze, să întreţină şi să menţină sistemul de apărare, printr-un antrenament care se preconizează că va dura câteva luni”, a adăugat el.”Odată ajuns pe teren, Patriot (…) va contribui la apărarea aeriană a Ucrainei şi va oferi poporului ucrainean un mijloc suplimentar de apărare împotriva actualelor atacuri aeriene ruseşti”.

Sistemele de apărare aeriană au jucat un rol vital în protejarea Ucrainei de atacurile forţelor ruse, împiedicându-le să preia controlul asupra spaţiului aerian ucrainean.
După ce a suferit eşecuri majore pe teren, Rusia a optat pentru o tactică de bombardare masivă a infrastructurii ucrainene, privând milioane de locuitori de electricitate, apă şi încălzire în mijlocul iernii. Fabricat de Raytheon, MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acţiune, dezvoltat iniţial pentru a intercepta aeronavele care zboară la altitudine mare.

A fost modificat în anii 1980 pentru a se adapta noii ameninţări a rachetelor balistice tactice. Sistemul Patriot şi-a dovedit eficienţa în timpul primului război din Irak (1990-1991).
Strategia aliaţilor Ucrainei se bazează pe crearea unei apărări sol-aer multistratificate, care să acopere atât atacuri cu rază scurtă de acţiune la altitudine joasă, atacuri cu rază medie de acţiune la altitudine medie, cât şi cu rază lungă la mare altitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *