alimente

Franța – Guvernul a adoptat legea anti-risipă

Externe

Guvernul Franţei a adoptat legea anti-risipă, prin care, începând din 2021, este interzisă distrugerea produselor nealimentare noi nevândute.

Magazinele, întreprinderile şi depozitele nu vor mai avea voie să distrugă haine, încălţăminte, jucării, electrocasnice, produse cosmetice sau alte mărfuri rămase pe stoc.

Cifrele arată că în Franța, anual, sunt distruse bunuri nealimentare în valoare de peste 650 de milioane de euro, rămase nevândute.

Pentru viitor, tot ce rămâne nevândut va fi donat, dezmembrat în piese ce pot fi folosite pentru fabricarea altor obiecte, transformat în materie primă sau reciclat, potrivit noii legi, care urmează să fie dezbătută şi votată de Parlament. Cu alte cuvinte, magazinele, întreprinderile şi depozitele nu vor mai avea voie să distrugă haine, încălţăminte, jucării, electrocasnice, produse cosmetice sau alte mărfuri rămase pe stoc.

Principiul legii nu este de a constrânge sau de a penaliza, ci, dimpotrivă, de a ajuta întreprinderile şi comercianţii să îşi gestioneze aceste stocuri, să facă donaţie sau să le recicleze. Ideea de a lăsa agenţii economici să aleagă în ce fel vor proceda cu marfa nevândută şi de a nu-i obliga să îşi doneze produsele, are puterea de a linişti mai ales mărcile de lux, care se temeau de apariţia unei pieţe paralele, care să vândă aceste lucruri la preţuri mici.

În aceeaşi lege, guvernul francez declară război materialelor plastice.
Obiectivul asumat este de a recicla plasticul, până în 2025 la 100%, în paralel cu interzicerea producţiei de obiecte din plastic de unică folosinţă şi îmbunătăţirea colectării selective a deşeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *