Franța

Franța – prima țară care introduce taxa GAFA pentru pentru servicii digitale

Externe

Franța a adoptat joi proiectul de lege care instituie taxa pentru servicii digitale, denumită GAFA, care va afecta afacerile Google, Amazon, Facebook și Apple.

O taxă de 3% pe cifra de afaceri se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2019, societăţilor care realizează o cifră de afaceri din activităţile lor digitale de 750 milioane euro la nivel mondial şi de peste 25 milioane euro pe teritoriul francez, potrivit Reuters.

Franța este prima țară din Europa care introduce o astfel de taxă, spre nemulțumirea autorităților de la Washington care au amenințat cu represalii.

Exemplul Franței poate fi urmat de Marea Britanie, Londra publicâmd tot joi propriul său proiect de lege de taxare a afacerilor companiilor digitale.
Statele Unite au anunțat lansarea unei investigații cu privire la efectele acestei măsuri fiscale, ale cărei concluzii ar putea argumentul pentru adoptarea unor măsuri de retorsiune din partea Washingtonului. Franța, care va implementa GAFA în numele ”justiției fiscale”, nu intenționează să se lase impresionată și a respins orice ”amenințare”.

Și Trezoreria britanică a făcut public, joi, un proiect de lege cu același obiect. Proiectul britanic urmărește să asigure că ”marile companii digitale plătesc o taxă pe serviciile digitale care reflectă valoarea care este derivată din utilizatorii Regatului Unit”..

”Această taxă pe serviciile digitale este concepută pentru a asigura corectitudinea și competitivitatea sistemului nostru de impozite din acest sector, în așteptarea unui acord internațional mai permanent”, a spus Jesse Norman, un înalt responsabil al Trezoreriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *