Emanuel Macron

Peședintele Macron a inaugurat – noul submarin nuclear francez

Externe

Preşedintele Franţei, Emanuel Macron a inaugurat, vineri, cel mai recent submarin nuclear din clasa Barracuda, parte dintr-un program de investiţii navale în valoare de 9 miliarde de euro, menit să menţină puterea maritimă a Parisului pentru următoarele decenii.

Costul programului – inclusiv cel cu proiectarea – submarinelor din clasa Barracuda se ridică la circa 9,1 miliarde de euro, aproximativ un miliard de euro pentru construcţia fiecărui submarin din acest program, care însă a înregistrat o întârziere de trei ani, dar directorul general al Naval Group, Herve Guillon, susţine că acest preţ este cu 30-40% mai mic decât cel al partenerilor noştri europeni .

Submarinul Suffren va fi lansat la apă la sfârşitul acestei luni, iar livrarea efectivă către armata franceză este prevăzută până vara viitoare. Submarinele Barracuda vor înlocui cele şase submarine din clasa Rubis, achiziţionate de la începutul anilor 80.

În comparaţie cu submarinele din clasa Rubis, submarinul Suffren este de zece ori mai silenţios, poate rămâne în misiune pe mare 70 de zile, faţă de 45 în cazul Rubis, şi este mai redutabil, fiind echipat cu rachete navale de croazieră, rachete anti-navă Exocet şi torpile grele, afirmă responsabili militari francezi. Echipajul său de 65 de persoane va putea fi format şi din femei, precedenta generaţie de submarine nefiind dotată cu spaţii personale separate.

Acest submarin este destinat în special misiunilor de protecţie a ambarcaţiunilor esenţiale, precum port-avioanele şi submarinele lansatoare de rachete nucleare, de urmărire a submarinelor inamice şi de culegere de informaţii.

Printre invitaţii la ceremonia de lansare s-a numărat şi ministrul australian al apărării, Linda Reynolds, a cărei ţară a achiziţionat 12 submarine din clasa Barracuda într-o versiune cu propulsie diesel-electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *