Kyriakos Mitsotakis

Grecia – Kyriakos Mitsotakis preia funcția de premier după victoria obținută în alegerile legislative

Externe

Partidul conservator grec Noua Democrație (de opoziție), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat duminică alegerile parlamentare anticipate desfășurate în Grecia, transmite Reuters.

Liderul partidului de dreapta din Grecia, Noua Democraţie – Kyriakos Mitsotakis preia luni funcţia de prim-ministru după victoria detaşată obţinută în alegerile legislative de duminică.

Kyriakos Mitsotakis, văzut ca un reformator, apropiat al mediului de afaceri le-a promis grecilor prosperitate după ani de suferinţe.

Potrivit comentatorilor, partidul stângii, Syriza a fost penalizat de alegători după ce premierul în exerciţiu Alexis Tsipras şi-a încălcat promisiunea electorală de a pune capăt austerităţii, generate de criza economică şi financiară.

Potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 40% din buletinele de vot, Noua Democraţie are 39,7% din voturi, iar Syriza 31,4%. Alte partide care ar mai putea trece pragul de 3% sunt formaţiunea de centru-stânga Mişcarea Schimbării (KINAL) şi comuniştii din partidul KKE. Mai multe partide mai mici ar putea ajunge sub pragul electoral, inclusiv formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

După redistribuire, în funcţie de câte partide vor depăşi pragul electoral de 3%, Noua Democraţie va deţine 158 din cele 300 de mandate parlamentare, în timp ce Syriza a coborât la 87, de la 149 câştigate la scrutinul anterior.

Transferul de putere se va face astăzi, imediat după ce Kyriakos Mitsotakis va depune jurământul în faţa preşedintelui Republicii, Prokopis Pavlopoulos, în cadrul unei ceremonii programate pentru ora 10:00.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *