Mugur Isărescu

Guvernatorul Mugur Isărescu – al șaselea mandat la conducerea BNR

Social

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a obținut miercuri încă un mandat de 5 ani, la şefia Băncii Naţionale, în urma votului plenului reunit al celor două Camere. Parlamentul a votat și membrii CA ai BNR.

Mugur Isărescu are 69 de ani și conduce Banca Centrală din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator din lume. A fost și prim-ministru cu un mandat de 12 luni în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000. Este academician, președinte al Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie din Academia Română și director onorific al Institutului de Economie Mondială.
Mugur Isărescu a avut 300 de voturi pentru și 15 împotrivă.

„Cred că acest nou consiliu va depune toate eforturile, va depune întreaga capacitate profesională pentru îndeplinirea mandatului care îi este încredinţat. Mandatul nostru este stabilit de legile bancare, de legea Băncii Naţionale. Aş adăuga, aşa cum am spus şi în comisiile de specialitate, că avem şi un mandat nou, hotărât prin programul de aderare la zona euro, la care Banca Naţională, împreună cu Guvernul, cu reprezentanţii partidelor politice şi cu Academia Română, cu sprijinul Preşedinţiei, au lucrat. Acest mandat nou este pregătirea aderării României la zona euro. Avem un mandat ambiţios, cu multe provocări”, a spus guvernatorul după ce a fost votat de Parlament.

De asemenea, au fost validaţi şi membrii propuşi pentru Consiliul de Administraţie al BNR, respectiv Florin Georgescu – prim-viceguvernator al BNR, Leonardo Badea – viceguvernator, Eugen Nicolăescu – viceguvernator, Balint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu şi Virgiliu Jorj Stoenescu.

Noua conducere a BNR a fost aprobată de parlamentari prin vot secret, prin buletine de vot. Toți candidații au întrunit majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți, obținând peste 300 de voturi pentru și mai puțin de 20 împotrivă.

Din totalul de 465 senatori și deputați, au fost prezenți 334 și au avut voturi valabil exprimate 315. Cei nouă membri ai Consiliului de Administrație au a fost aprobați în unanimitate miercuri și în comisiile reunite de buget-finanțe din cele două camere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *