guvern

Guvernul – a aprobat programul de finanțare pentru mediul rural

Social

Primarii vor avea la dispoziție un fond special de 10 miliarde de euro din care pot să primească finanțare pentru proiecte locale, cum ar fi spitale, școli, drumuri, rețele de apă, gaze și energie, cămine culturale, lăcașe de cult, locuințe sociale, baze sportive și altele. Banii vor merge la primari printr-o procedură simplificată și vine în completarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

“Împreună cu Eugen Teodorovici, cu Darius Vâlcov și cu dna prim-ministru în final am dezvoltat Fondul de Dezvoltare și Investiții. Valoarea e tot 10 miliarde de euro și finanțează creșe, grădinițe, spitale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, rețele de electricitate. Cu aceste două programe, România în câțiva ani va avea satele, orașele niște bijuterii.

Ține doar de primar să vină cu două documente la București, nu camioane de dosare, și nu va fi o analiză politică”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Primarii pot cere bani pentru maximum două proiecte și pentru un proiect din domeniul secundar, numai după finalizarea integrală a proiectelor din domeniul principal.

Pentru a intra în posesia sumelor, primăriile trebuie să transmită Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cea care gestionează Fondul, autorizaţia de realizare a lucrărilor sau devizele de lucrări şi documentațiile tehnice, după caz, necesare demarării execuţiei lucrărilor.

Primarii nu pot cere bani pentru proiecte pentru care există o altă cerere de finanțare din fonduri externe nerambursabile aprobată sau în curs de analiză.

De asemenea, nu trebuie să existe finanțare dublă concomitentă pentru aceleași lucrări aferente proiectelor de dezvoltare solicitate a fi finanțate din Fond, provenite inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

Fondul nu finanțează obţinerea şi amenajarea terenului, studiile de fezabilitate, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii, studiile de teren, studiile de specialitate, expertizele tehnice şi audit energetic, asistenţa tehnică, consultanţa, taxe pentru obţinerea de avize, acorduri sau autorizaţii, organizarea procedurilor de achiziţii sau cheltuieli conexe organizării de şantier, comisioane, cote, taxe, costuri credite, cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare la beneficiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *