Guvernul alocă 120 milioane euro, fonduri europene pentru a ajuta copiii să meargă la şcoală

Politica

Fonduri europene în valoare de 120 milioane euro, se alocă din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului adoptat astăzi, 12 octombrie 2023, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Noua măsură continuă sprijinul acordat în anii trecuţi din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul şcolar şi scăderea ratei de şcolarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creşterea riscului de sărăcie.

„Continuăm să finanţăm măsuri de sprijin pentru copiii din familiile defavorizate. O sumă de 120 milioane euro, din fonduri europene, va ajuta copiii să meargă la grădiniţă şi la şcoală. Astfel, fondurile alocate de Uniunea Europeană vor contribui la reducerea abandonului şcolar şi, implicit, la îmbunătăţirea perspectivelor de dezvoltare pentru fiecare copil în parte”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranşă unică, în următorii patru ani şcolari. Banii vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de rechizite şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. Conform estimărilor, 410.000 copii dezavantajaţi vor beneficia de acest sprijin în fiecare an şcolar.

Ministerul Educaţiei, prin unităţile de învăţământ din subordine, va primi şi centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educaţional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi Inspectoratul General pentru Imigrări) precum şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Conform proiectului de act normativ, vor avea dreptul la aceste măsuri de sprijin educaţional:
-copiii din învăţământul de stat preşcolar, care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare,

-elevii din ciclul primar şi gimnazial care fac parte din familii ai căror membri au, în luna iulie din fiecare an, un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *