Guvernul

Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în 2 tururi

Politica

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

”Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate +1 dintre cetățenii care-și exprimă votul în alegerile locale. Acum peste doi ani, am anunțat un proiect de lege pentru a transpune această voință a oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor, de creștere a legitimității.

Proiectul a fost parcat neregulamentar la o defuncță Comisie de cod electoral care era pe punctul de a-și încheia mandatul, pentru a împiedica intrarea în plenul Camerei Deputaților(…). Evident că în discuțiile cu ministrul și cu alți colegi am luat decizia de a ne angaja răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Orban, la debutul ședinței de Guvern.

„Mulți primari își doresc alegeri într-un tur, pentru că e mai ușor să își păstreze funcția. Sunt foarte mulți primari, fără să aiba vreo performanță, care prin acest sistem de vot reușesc să se realeagă în funcție. Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale, este vital ca primarii să fie aleși de 50%+ 1, legitimitate pentru a pune în practică proiectele.

Ca atare, ne angajăm răspunerea pe alegerea primarilor în două tururi. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligația să își asume acesta răspundere”, a explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *