Ludovic Orban

Guvernul va acorda 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă

Actualitate Politica

Guvernul va acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile a anunţat, miercuri, premierul Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

“După cum am anunţat, în urmă cu o săptămână, în cadrul Planului de reconstrucţie economică a României am prevăzut un set de măsuri extrem de importante de susţinerea a angajaților şi a angajatorilor în perioada care va urma. În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic.

Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat. Se știe foarte clar că datorită crizei economice provocată de epidemie, foarte mulți români fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost în șomaj tehnic.

De asemenea, foarte mulți români s-au întors în țară din țările în care își desfășurau activitatea, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă.

Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați. Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetățeni, de categorii de angajați pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu își găsesc locuri de muncă pe piața muncii.

Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiții, pe care, evident, noi le considerăm firești și anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active, de asemenea şi pentru zilieri.

Ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de zilieri şi și pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ, în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *