Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de către CNCD

Politica

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat, miercuri, cu 5.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declarația că „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”.

CNCD a constatat că declarația șefului statului constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.
Votul în Colegiul CNCD a fost 6-1 pentru constatare, și 5-1 pentru amendă, potrivit unui comunicat al instituției.

Declarația președintelui Iohannis:
„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”.

UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc, Kelemen Hunor susținând că este un mesaj tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul.

Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Administrația Prezidențială a anunțat, miercuri, că președintele va contesta amenda CNCD, considerând-o „profund politică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *