Hamas s-a angajat să respecte un armistițiu dacă şi Israelul se va conforma

Externe

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-a angajat să respecte încetarea focului dacă aceasta va fi cerută vineri de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu condiţia ca şi Israelul să se conformeze, potrivit AFP.

Cea mai înaltă instanţă a ONU urmează să dea vineri decizia cu privire la măsurile urgente solicitate de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid al palestinienilor din Fâşia Gaza şi ar putea ordona Israelului să oprească campania militară din Fâşia Gaza.

„Dacă CIJ decide încetarea focului, mişcarea Hamas o va respecta atât timp cât inamicul va face acelaşi lucru”, a asigurat Hamas joi seară într-un comunicat de presă.
Africa de Sud a sesizat în regim de urgenţă CIJ luna trecută, argumentând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

Pretoria doreşte ca CIJ să emită măsuri provizorii, ordine de urgenţă pentru a proteja palestinienii din Fâşia Gaza împotriva posibilelor încălcări ale Convenţiei.
Ordinele CIJ, care tranşează diferendele dintre ţări, sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi definitive. Dar CIJ nu are mijloace de a le pune în aplicare, cum a fost cazul Rusiei, căreia i-a ordonat să suspende invadarea Ucrainei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăsat deja să se înţeleagă că nu se va simţi obligat să dea curs ordinelor CIJ.”Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva”, a declarat el pe 14 ianuarie.
Instanţa se va pronunţa doar asupra cererii Africii de Sud referitoare la măsuri de urgenţă şi nu va stabili dacă Israelul comite cu adevărat un genocid, decizie care ar putea dura ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *