Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Impozit mai mic pe proprietăţi pentru cei care donează sânge minim de trei ori pe an – Proiect legislativ

Social

O propunere legislativă depusă la Parlament prevede impozit mai mic pe proprietăţi pentru o anumită categorie de români.

Persoanele care donează sânge de cel puţin trei ori, în cursul unui an calendaristic, ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri şi teren. Asta prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, depusă la Parlament.

Propunerea legislativă doreşte să ofere posibilitatea consiliilor locale, inclusiv a Consiliului general al Municipiului Bucureşti, de a acorda o reducere, exprimată în procent, a impozitului pe clădiri şi teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren situată/situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge, în cursul unui an calendaristic.

Condiţia este ca donarea să fie făcută într-un spaţiu şi loc adecvat şi autorizat pentru această activitate, aşa cum le reglementează art. 16 din Legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată, potrivit expunerii de motive. Astfel, “donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti, cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potenţialii donatori”.

Proiectul permite ca fiecare autoritate deliberativă locală să fie liberă de a decide acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificaţia de 10 % stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, şi este distinctă de aceasta. Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, subliniază iniţiatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *